Съюзът на погребалните фирми в България е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско промишлена палата и национален член за България на Международната федерация на погребалните асоциации.

Новини на СПФБ

Съюзът на погребалните фирми против лекарите да посредничат на траурни агенции

Съюзът на погребалните фирми в България се обяви против съществуващата у нас практика медици в лечебни и социални заведения да посредничат на траурни агенции, съобщи БНР. Във Велико Търново, председателят на съюза Атанас Аргиров определи като неморално комисионерското поведение:

Категорично се разграничаваме ние като членове на Съюза от такава практика. Ние се опитваме да работим без да контактуваме с медицински лица, защото наистина това е много грозно, неморално и отвратително направо поведение на хора - комисионери, хора без никакви нравствени качества и никакъв морал, хора, които превръщат болниците в борса за покойници. Търгуват като изнудват близките им. Каквото и да ви казва едно медицинско лице, независимо от неговия авторитет, защото той използва авторитета си, но в момента, в който ви препоръча погребална агенция или траурна агенция, или бюро, да знаете, че това не е помощ. Това е единствено, за да получи комисионна и тази комисионна е в рамките на 200-300 минимум лева и тези пари ще натоварят близките на починалия, защото тези пари ще бъдат калкулирани в сметката накрая за погребение.

С участието на представители на сродни организации от Европа, Съюзът на погребалните фирми отбеляза във Велико Търново двайсет години от своето учредяване.

Източник: fakti.bg