Съюзът на погребалните фирми в България е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско промишлена палата и национален член за България на Международната федерация на погребалните асоциации.

Новини на СПФБ

СПФ против превръщането на болниците в „борса за покойници“

Десет основни цели са си поставили за изпълнение от Съюза на погребалните фирми /СПФ/в България. 47 фирми в страната поставят пред себе си много високи морални изисквания, приемайки Етичен кодекс за своята работа. Чрез него фирмите, членуващи в Съюза, се разграничават от отрицателни явления в погребалните и траурни услуги. Това заяви председателят на УС на СПФ Атанас Аргиров на проведената днес във Велико Търново среща за 20-ия юбилей на организацията. Той изрази категоричното разграничаване на Съюза от порочната практика на "комисионерството" на санитари, лекари или социални работници, които, "насочвайки" гражданите към "правилната" фирма за погребални услуги, всъщност заработват по 200-300 лева от комисионни и с действията си превръщат болниците в "борса за покойници". "Тези пари се калкулират в сметките, които плащат близките на покойника", допълни Атанасов и обясни, че в проекта, внесен в Народното събрание, е вписана категорична забрана на тази дейност. По инициатива и финансиране на СПФ през 2006 г. е приет Европейски стандарт за погребалните услуги. В него е записано, че не може да се осъществяват договори за погребални услуги в болнични заведения, морги, социални домове; в помещения, в които се идентифицира покойник.

"Това бе разбрано от българските законотворци и беше разписано в законопроекта за погребалните услуги, но имаше бурен скандал, бе спрян от комисиите без официален отговор "Защо?" и не успя да мине в този парламент.", каза Атанасов. Според него противниците на Закона са общинските траурни предприятия и фирми, които се явяват монополисти и диктуват условията и правилата. Той определи като "откровена лъжа" твърденията, че приемането на Закона ще остави печалбата в ръцете на частните фирми, а разходите по поддръжката на гробищните паркове на общините. Общинското предприятие взема по- ниски такси за услугите си, защото веднъж се издържа от данъците, втори път му се плаща от гражданите".

Съюза на погребалните фирми в България възниква през 1993 г. като естествено и доброволно сдружение на частни предприемачи в този специфичен бизнес. Целта е защита интересите на нейните членове, премахване на монопола на държавата и общините. Засега е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско-промишлена палата и на Международната федерация на погребалните асоциации FIAT-IFTA със седалище Холандия.

FIAT-IFTA е международна организация на погребални кооперативи. В нея членуват 83 страни-членки, както и повече от 5000 компании в целия свят. Основните цели са репатрацията, погребалното наследство, обучението и подкрепяме всички наши членове в нещата, които искат да постигнат в своите страни.

За друг поглед на тази несвойствена дейност призова Спас Михайлов, говорител на Съюза и член на контролния съвет.

"Трудно могат да разберат спецификата на дейността ни тези, които ползват услугите. Интересува ги само да е по-евтино. Кое да е по-евтино? Продаваме преоценени стоки и услуги или естеството на труда ни е толкова приятно? Всеки втори, който чуе за това нещо, не иска да говори, а какво остава да работи това нещо. Така че, трябва някаква благодарност и към тези, които се занимават с тази дейност по всяко време на денонощието. И военните не са така, както сме ние в погребалните агенции.".

Относно цената Михайлов уточни, че зависи от желанията и възможностите на клиента и, ако някой каже някаква цена, това означава, че лъже.

"Аз, който се занимавам с тази дейност, незнам колко струва едно погребение", завърши Михайлов.

Освен българско представителство, за отбелязване на юбилея в старата столица бяха и Двама представители на Холандия– Дирк Ван Вюре- младши­– секретар-ковчежник на FIAT-IFTA и Дирк Ван Вюре-старши– бивш президент на FIAT-IFTA /1994-1996/, представител на Погребална асоциация; Мурат Асланоглу– председател на Турската пограбална асоциация; Марек Шешински– представител на Погребална асоциация– Полша.

Източник: sever.bg