Съюзът на погребалните фирми в България е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско промишлена палата и национален член за България на Международната федерация на погребалните асоциации.

Новини на СПФБ

Представители на наши и чужди погребални агенции се събраха на форум във Велико Търново

Срещу представянето на погребални услуги в лечебни и социални заведения, храмове - независимо на коя религия, както и от лица, наети на работа в такива места се обявиха от Съюза на погребалните фирми в България. Днес браншовата организация отбеляза 20 години от създаването си на събрание във Велико Търново. Във форума се включиха около 80 представители на погребални агенции от страната и гости от чужбина. Председателят на съюза Атанас Аргиров разпространи етичен кодекс, с който с колегите си се разграничи от отрицателни явления в погребалните и траурни услуги. Той заяви, че съвместната дейност между медицински и социални служители и погребални фирми е сред най-порочните практики и превръща "болниците в борса за покойници". Аргиров предупреди гражданите да не се доверяват на санитари, лекари или социални работници, които уж ги насочват към правилната фирма, но всъщност си заработват комисионни, достигащи до 200- 300 лева. Тези пари след това се калкулират в сметките, които плащат близките на покойника, заяви Атанас Аргиров. Той добави, че изработеният по поръчка на съюза и внесен в парламента Закон за погребалната дейност, е забранявал изрично такава дейност, но след бурен скандал е спрян от разглеждане.

Съюзът на погребалните фирми в България възниква през 1993 година като естествено и доброволно сдружение на частни предприемачи в този специфичен бизнес, с цел защита интересите на своите членове, премахване на монопола на държавата и общините. Засега е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско-промишлена палата и на Международната федерация на погребалните асоциации със седалище Холандия.

Източник: Радио Велико Търново