Съюзът на погребалните фирми в България е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско промишлена палата и национален член за България на Международната федерация на погребалните асоциации.

Новини на СПФБ

Абсурдна наредба изисква покойници да се претоварват от частни катафалки на общински при погребение

Телата на покойници да се претоварват от една катафалка на друга при влизане в гробищата. Това изисква нова общинска наредба,която бе предложена да регламентира погребалните услуги. Според документа частните погребални коли нямат право да влизат в отреденото за последен дом място в Кърджали. Наредбата е под номер 5 в дневния ред на предстоящата сесия. След реакция на частната агенция „Ритуал” и Съюза на погребалните фирми в България се очаква тя да отпадне от предстоящото заседание на местния парламент и да претърпи корекции. Освен това в документа се връща соцреализма и е записано , че трябва да има граждански ритуал, който е монопол само на общинската фирма „Обредни дейности”. Според Атанас Аргиров , председател на Съюза на погребалните фирми в България, тези разпоредби в наредбата противоречат на Конституцията. Те целят да уредят монополното право на общинското предприятие „Обредни дейности”.

В момента в парламента е внесен проектозакон. Има консенсус за неговото разглеждане. Целта е да се избегне опитът за налагане на общински монопол, което е практика след 1999 г. когато погребенията вече не са безплатни, а се заплащат от гражданите.

Абсурдното е ,че държавата позволява развитие на частния бизнес в тази сфера, а общините пречат,коментира собственикът на фирма „Ритуал”в Кърджали Красимир Димитров.

Стана ясно, че частните фирми искат строг регламент на дейността си. Те задължително трябва да имат офиси където да се приемат опечалените и се подписват договори. Сега има фирми „копърки”, чийто собственици на коляно, на улицата сключват договори за погребални услуги.

Георги Кулов